Het gevaar van het ketonisch dieet

Is het keto dieet gevaarlijk? Daar kan ik je geen antwoord op geven, deels omdat ik er waarschijnlijk te kort mee bezig ben om daar een eerlijk oordeel over te vellen, en deels omdat ik gewoon geen dokter ben. Volgens de huidige voedingswetenschappers, en dus niet de voedings guru’s die maar wat roepen, zijn omega 3 vetzuren heel gezond. Ook blijken de ooit verguisde verzadigde vetten niet tot hart- en vaatziekten te leiden. Maar omdat vetten vaak in ongezonde en geraffineerde voedingsmiddelen worden gebruikt is er een verkeerde associatie ontstaan met vetten.

Dat betekent overigens niet dat het ketose dieet een makkie is, zeker niet in het begin. Zo voelde ik me de eerste dagen heel moe, ik kon me niet goed concentreren en mijn trips naar het toilet verliepen niet zoals gepland. Ik bespaar je de details… Had ik maar direct de adviezen van het dieet gevolgd, dan had ik geweten dat je bij een resolute overstap in je voedingspatroon  specifieke voedingsstoffen gaat missen. Het cholesterol gehalte gaat vaak omhoog, dit valt te temperen door meer onverzadigde vetten te eten. De periode van klachten duurt gelukkig niet zo lang, het voelt als een soort afkicken van suiker. En ik prijs me aan het einde van de tunnel gelukkig dat ik deze rit gemaakt hebt. Ik zeg ook heel eerlijk dat je een onaangename adem kunt krijgen, dit heeft te maken met de staat van ketose die bepaalde stoffen produceert. Overigens kan deze lucht ook duiden op diabetes, raadpleeg bij twijfel altijd jouw huisarts!

Volgens de op dit moment bekende informatie is het keto dieet niet gevaarlijk, ook niet voor een langere periode. Zorg wel dat je de juiste voedingsstoffen in de goede verhoudingen binnen krijgt, wanneer je echt serieuze lichamelijke klachten hebt moet je eerst goed kijken of je de regels uit het keto dieet boek netjes opvolgt, en ga eventueel langs bij de dokter.

Conclusie keto dieet

Ik heb op deze hele pagina niets gezegd over mijn gewichtsverlies, en dat is eigenlijk ook niet zo interessant. Ten eerste omdat mijn gewicht voor jou niet terzake doet, ten tweede omdat ieder lichaam anders reageert op diëten waardoor de ketogeen dieet ervaringen voor iedereen anders zullen zijn. De wetenschap achter het ketonisch dieet is goed onderbouwd, de resultaten zijn ook zeker niet te ontkennen. Je hebt er absoluut wat doorzettingsvermogen voor nodig in de beginfase, daarna kan het snel gaan met het gewichtsverlies. Wanneer jij bereid bent op basis van (vaak heerlijke) ketogeen dieet recepten door te zetten en de adviezen in het keto dieet boek serieus te nemen kun jij ook goede resultaten bereiken. En voor mij? Laten we het zo zeggen; ik durf nu zonder schaamte naast mijn vriendin in bikini te liggen op het strand!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *